Duurzaam Gastvrij

Duurzaam Gastvrij Utrecht Vignet

Zeven horeca ondernemers halen Duurzaam Gastvrij Utrecht vignet

deKleineBaron & het duurzaam Gastvrij Utrecht vignet

Door het Duurzaamheidsprogramma Utrechtse Energie - 10 februari 2014

Zeven Utrechtse horeca ondernemers krijgen maandag 10 februari de eerste vignetten Duurzaam Gastvrij Utrecht. De afdeling Utrecht van de Koninklijke Horeca Nederland ontwikkelde het vignet samen met de gemeente Utrecht en Klimaatroute. Horecabedrijven die zich onderscheiden in duurzaamheid - energiegebruik, afval, water – komen in aanmerking voor dit Utrechtse vignet.

De zeven Utrechtse ondernemingen zijn: Doppio Espresso, deKleineBaron Eten & Drinken, Koffie & Ik, Grachtenatelier, d' Amici, de Keuken van Thijs en De Zaak. Wethouder Mirjam de Rijk (Economische zaken, Milieu en Duurzaamheid) reikt maandagmiddag 10 februari de eerste zeven vignetten uit aan de Utrechtse horecabedrijven. "Als het ergens kan, is het in Utrecht! Deze bedrijven zijn bewust bezig met duurzaam ondernemen in de breedste zin van het woord. Energieverbruik afvalstromen, watergebruik, en besparende maatregelen zijn onderdelen waar de bedrijven op beoordeeld worden om het vignet te behalen."

60 Utrechtse horecabedrijven

Op dit moment is in ca. 60 Utrechtse horecabedrijven de duurzaamheidsscan uitgevoerd die vooraf gaat aan het kunnen behalen van het vignet. Bij de resultaten van de scan krijgt de ondernemer meteen een advies met de maatregelen die hij kan nemen om verder te verduurzamen. Uit de resultaten van de scan plus de genomen maatregelen rolt een score, hiermee wordt bepaald of een ondernemer het vignet krijgt. De zeven ondernemers hebben onder andere de volgende maatregelen getroffen: installeren energiezuinige verlichting, betere installaties, terugdringen watergebruik.

De verwachting is dat er dit jaar meerdere bedrijven een vignet gaan behalen. Er worden dit jaar nog minimaal 140 scans uitgevoerd. KHN wil de scans komend jaar gaan uitrollen in het hele land.

Utrecht heeft binnen haar duurzaamheidsprogramma Utrechtse Energie! verschillende instrumenten om ondernemers te ondersteunen en stimuleren. Op de website utrecht.nl/energiepuntbedrijven staan de mogelijkheden op een rij.